Top

Alergija na buve

Alergija na buve predstavlja najučestalije alergijsko oboljenje sa manifestacijama na koži kod pasa. Suštine ove alergije je preosjetljivost pasa na pljuvačku buve koja sadrži više od 15 različitih antigena. Buve prilikom sisanja krvi luče pljuvačku da bi spriječile zgrušavanje krvi psa na mjestu ujeda, i tom prilikom organizam psa dolazi u kontakt sa alergenima iz pljuvačke buve.

Psi sa ovom vrstom alergije često pokazuju sklonost i ka drugim alergijama. Oboljenje kod pasa moglo bi se reći ima sezonski karakter jer se masovnije javlja u toplijim periodima godine kada je i aktivnost buva veća.

Klinički znaci :

Jedan od prvih simptoma je intezivan svrab kod pasa praćen češanjem. Kao posledica mehaničke trauma dolazi do opadanja dlake i pojave krasta na koži. Obično se ove promjene javljaju duž leđa, od korijena repa  ka vratu. Međutim promjene se mogu javiti i bilo gdje drugo na koži. Kao komplikacija ukoliko se bolest ne liječi u startu dolazi do bakterijske infekcije kože ili pojave tkz. hot-spot ekcema.

Dijagnoza:

Veterinar postavlja dijagnozu dokazivanjem prisustva buva na psu ili dokazivanjem njihovih ekskremenata testom na bijelom papiru. Moguće je izvršiti i inradermalno testiranje (nije dostupno kod nas) sa specifičnim fabričkim alergenom koji sadrži alergene pljuvačke buva. Radi eliminacije sumnje na neke druge bolesti treba uraditi i pregled kožnog skarifikata.

Terapija:

Terapija se zasniva na upotrebi kvalitetnih sredstava koja uništavaju buve na psu i upotrebi sredstava za tretiranje okoline u kojoj pas boravi. Veoma je važno upotrebljavati sredstva koja neće samo ubijati buve na psu nego i predstavljati zaštitu od ponovne infestacije buvama jedan određeni vremenski period. Izbor sredstava na tržištu je uglavnom dobar i za pse kojima je dokazana alergija na buve treba koristiti najefikasnija sredstva. U terapiji se mogu koristiti i kortikosteroidi i antibiotici u zavisnosti od procjene veterinara.

Treba napomenuti da se većina komercijalnih preparata ne može upotrebljavati kod štenadi mlađih od 2 mjeseca, kao i da za mačke treba upotrebljavati sredstva koja su isključivo namijenjena njima.

Hiposenzibilizacija ne daje dobre rezultate kod ove alergije.

Sličnosti:

Alergija na buve se može nekada pomiješati sa demodikozom, atopijom, šugom, hejlecijelom ili nekom drugom pruritičnom dermatozom.

Napomene:

Buve nijesu samo izazivači alergije , već su i  prenosioci crijevnog parazita pasa koji se zove Dipilidium caninum, pa je pse sa buvama poželjno tretirati i endoparaziticima kojima se uništava ovaj crijevni parazit.

Zanimljivo:

Neko je izračunao da 72 ženke buve mogu za 24 sata usisati 1 ml krvi psa ili mačke, dok mužjaci buve uzmu manju količinu.

Pripremio:  Branko Živković, veterinar specijalista PVU Animavet Podgorica

Branko Živković, veterinar specijalista PVU Animavet Podgorica